
Lekovita svojstva
O lekovitosti meda odavno se sve zna, a ovaj pčelinji proizvod blagotvorno deluje na zdravlje. Istraživanja su pokazala da med blagotvorno deluje u slučaju bolesti srca, infekcije mokraćnih kanala, loše probave, prehlade, akni i bubuljiica, gubitka kose, zubobolje...
Mnoštvo biljnih sastojaka u medu podstiču i jačaju naš imunološki sistem i čine nas otpornijim na bolesti. Med je bogat raznim vitaminima i mineralima koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja. Tu spadaju: gvožde, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, hrom i selen. Pored toga sadrži aminokiseline neophodne za život. Sirovi med pun je i enzima. Oni su odgovorni za regeneraciju i zdravlje ćelija, apsorpciju hrane i sve biološke procese u našem telu.Bagremov med u čaju od kamilice, dobar je za lečenje vrtoglavice, nesanice i klimaktericnih tegoba. Med u čaju od šipka, preporučuje se za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Lipov med u šolji toplog mleka, ublažiće posledice nazeba. Za lečenje srčanih oboljenja uzima se livadski med rastvoren u čaši vode kojoj je dodat sok od jednog limuna. Kada je u pitanju lečenje bronhitisa i kašlja, treba piti što toplije mleko u kojem je rastvorena jedna velika kašika meda. Za lečenje zatvora, med uzimati rastvoren u hladnoj vodi, jer rastvoren u toploj vodi zatvara stolicu. Za podizanje imuniteta i popravljanje opšteg stanja organizma, potrebno je svakoga jutra, na prazan stomak uzeti po jednu kašiku meda. Pri tom med što je duže moguće treba zadržati u ustima, pa tek onda progutati, da bi lekovite materije sto brže i bez razlaganja dospele u krv.